Bragde bomben 50 000-tals liv

Världen kan notera att den första bomben fälldes över Hiroshima, en militärbas. Om Japan inte kapitulerar måste fler bomber fällas. Jag uppmanar japanska civila att omedelbart lämna industriländerna för att undkomma förödelse. Jag inser vilken tragisk betydelse atombomben har. Vi har utvecklat atombomben och använt den. Vi har använt den mot dem som utan förvarning anföll Pearl Harbor. Mot dem som svultit, misshandlat och avrättat amerikanska krigsfångar. Mot dem som visat totalt förakt för intermationella krigslagar. Vi har använt den för att förkorta krigets kval och rädda livet på tusen och åter tusen unga amerikaner.

Harry S. Truman 1945

Japanerna kapitulerade inte och planerna började smidas för en andra bomb, nu var målet staden Kokura. När väl bombplanet var ovanför Kokura var vädret allt för molnigt så planet tvingades fortsätta mot Nagasaki. I brist på bränsle släpptes bomben, trots att det var ännu molningare här. Bomben missade siktet och träffade istället en dalgång, vilket blev räddningen för tusentals japaner. Trots missen bragde bomben 50 000-tals liv.

Många japaner berättar om den påtagliga bristen på mat under den här perioden. Det var omöjligt att odla ris och de flesta hade mer eller mindre svultit under det senaste året. Enligt japanerna hade amerikanerna vetskap om krisen och kunde utan större ansträngningar vunnit en invasion. Många japaner menar istället attt atombombsattentatet endast var ett experiment. De visste att bomben hade en enorm explosionskraft. Men de visste inte vilka skador strålningen skulle orsaka och man valde då att pröva den på det japanska folket, med förödande konsekvenser.

Många  amerikaner menar istället att det slutgiltiga beslutetat att fälla bomben över Hiroshima och Nagasaki var det de japanska militärerna som stod för. Genom att vägra kapitulera och på så sätt förhindra stora förluster av liv blev nu Truman tvingad att agera så som han gjorde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0