Ingen pratar om gerillakrig

Bröderna Castro hade återigen planer på att åka till Kuba och ta makten från Fulgencio Batista. Che och bröderna Castro blev snabbt vänner och i november 1956 gick de ombord, tillsammans med 82 andra personer, på båten Granma som skulle ta dem den långa resan tillbaks till Kuba. Resan gick inte riktigt som planerat. Vädret ställde till en del problem och båten navigerades i fel riktning. Dras plan var att debarkera Kuba på natten men istället kom de fram i dagsljus, till fel punkt på ön och dessutom gick båten på grund en bit innan öns början.

Gruppen upptäcktes av Kubas flygvapen och det medförde att grupperna delades upp på två. De vandrade i två dagar, utan proviant, i ovisshet om vad som hade hänt med de saknade innan det återigen fann varandra. Nu väntade en lång och farlig vandring för revolutionärerna. De skulle vandra upp i bergsområdet vid Sierra Oriental där de visste att Batistas améer någonstans låg och väntade på fienden. Otruligt nog hamnade de i händerna på hans arméer och efter attacken överlevde endast 12 av de 82 rebellerna,

Revolutionen pågick i 2 år och under hela den här perioden tillkom slagskämpar som var redo att slåss för Kubas frihet. Che var hela tiden ansvarig för avrättningarna av spioner, desertörer, informatörer och de som inte följde revoultionsarméens order.

1959 på nyårsafton flydde Batista och rebellernas trupper marscherade in på Havannas gator där arbertarna utlyst strejk så de kunde deltaga på hyllningscermonierna som ägde rum i hela staden.Che fick Kubanskt medborgarskap och Castro och hans regering utsåg honom till fängelseintendent på fängelset La Cabana. Han arbetade där i 5 månader och under den perioden hade han hand om avrättningarna på bla tidigare tjänstemän som arbetat på för den tidigare regeringen.

1965 avsade han sig alla kubanska uppdrag och for inkognito till Kongo som rådgivare till gerillarörelsen efter mordet på Patrice Lumumba. 1966 återvända han i hemlighet till Kuba föra att planera frihetskampen i Bolivia dit han anlände med flera kamrater i november samma år.

Väl i Bolivia var han beredd på att endast möta de bolivianska trupperna samt att landsbefolkning skulle sluta upp i socialistkampen som de hade gjort på Kuba. När CIA fick reda på att Che befann sig i Bolvia skickade de genast hjälp i form av vapen, träning och soldater till landet, allt för att se Che död. Landsbefolkningen slöt heller inte upp bakom honom. De var rädda och förtryckta och de snarare angav istället för att hjälpa honom.

Den 8 oktober 1967 blev han tillfångatagen. Utsvulten, undernärd och besviken över hans nederlag. Det sägs att han ett en burk med 6 ägg hängades i skärpet vilket skulle vara hans föda de kommande 6 dagarna. Han fördes till en gammal skola där hans händer bands fast i anslagstavla. På order från CIA i samverkan med Bolivias regering mördades han dagen därpå. Innan han blev mördar lär han ha sagt "Jag vet att du är här för att döda mig. Skjut, fegis, du ska bara döda en man"

1997 grävds hans skelett upp från Bolivias maker och exporterades till Kuba. Den 12 juli samma år begravds han på nytt i staden Santa Clara.

Ingen pratar om gerillakrig längre, bara terrorism. Det handlar om Usama bin Ladin. Che var nästan en purist, han tolererade inte terrorism. Det fanns inga bilbomber eller självmordsbombare i Ches värld. Bara tanken om ädel uppofring.

Något som kanske saknas idag...

Kommentarer
Postat av: nemo

Tack så mycket!Ja, du får gärna länka till min blogg:)

2008-08-13 @ 21:48:07
URL: http://jagvaljerlivet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0