Mannen i den svarta baskerna - 41 år senare

Mannen som du beskådar nästan varje gång du är och handlar kläder. Han du allt som ofast ser på chartersemestern i Spanien. Myten som tycks uppenbara sig på var och varannan t-shirt numera. Vem är han egentligen. Vad har han presterat för att älta sig fast i ungodmars och vuxnas hjärnor nu 41 år efter hans död och framförallt, vad har han uppnåt för att bilda motiv på våra tröjor, strumpor, affischer etc?

Hans riktiga namn var Ernesto Rafael Guevara de la serna men han är mer känd som Che Guevara. Che föddes 1928 i Argentina. Han växte upp i en ekonomisk välbergad familj där hans far arbetade som byggnadsingengör. 1947 började Che studera på läkarhögskolan i Buenos Aires. 1951 behövde han ett avbräck från studierna och begav sig iväg med en kamrat på en resa genom Sydamerika på en motorcyckel. Under resans gång fick han se sånt som kom att förändra hans livssyn för resten av hans framtid. Han fick se en närbild av fattigdomen och en maktlöshet bland folket han tidigare aldrig skådat.

Ungefär samdigt pågick ett revolutionsförsök på Kuba. Fidel Castro och hans 171 and revolutionärer hade som plan att erövra militäranläggningen Moncada i Satiago de Cuba. Tyvärr misslyckades kuppförsöket och många av kamraterna tillfångatogs och mördades. Fidel fick ett fängelsestraff på 17 år men efter påtryckningar från omvärlden frisläpptes han efter 22 månader men sattes i exil och hamnades så småningom i Mexico.

Efter avslutade studier begav sig Che till Guatemala där president Jacob Arbenz Guzman genom olika reformer försökte starta en socialistisk revolution. 1954 blev Arbenz styre störtat genom ingripande av CIA. Detta stärkte hans tankar att USA alltid skulle motarbeta vänsterpolitiska regeringar i Latinamerika och andra utvecklingsländer i världen. Men Guatemala förde åtminstånde något positivt med sig. Han träffade peruanskan Hilda Gadea. De tog sig till Mexico, gifte sig, fick en dotter och genom Hilda fick Che senare kontakt med 26-julirörelsen och därtill Fidel och Raul Castro.

Kommentarer
Postat av: Maria

Hej! ja, han har blivit nersparkad... Men han verkar vara ok. Har du adressen till deras sida? Här kommer den annars...

http://www.123hjemmeside.dk/AndersogRikkeikina/17788024

Ha de bra! Kram

2008-08-13 @ 09:16:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0