Om förtryck

"Vissa människorättsorganisationer har på sistone protesterat mot våldsanvändning mot kvinnor, och motsatt sig alla typer av våld - till och med det mellan far och dotter, personligen tror jag inte fäder eller bröder skulle uppföra sig på det sättet utan anledning. Och skulle vi verkligen få ett bättre samhålle om fruar, mödrar, systrar och döttrar går till polis och domstolar för att klaga på sina män, fäder, bröder och till och med söner?"

Denna text kan man läsa i en tidning från Jemen, som är en stat på södra Arabiska halvön. Enligt FN är Jemen världens minst jämställda land. Jag har precis tittat på ett reportage som bla handlade om jämställdheten i Jemen och Pakistan. Reportaget var så pass intressant att jag vill delge er lite information om vad det handlade om.

En tredjedal av världens kvinnor har någon gång blivit slagna, tvingade till sex eller misshandlade på något annat sätt. Kvinnor är fattigast i världen och även de minst utbildade, på så sätt fortlöper förtrycket.

Om man går på gatorna i Jemen är risken mycket liten att man stöter på en kvinna. Stöter man ändå på en kvinna bär hon sannolikt en slöja av modellen heltäckande för både hår och ansikte, dock men en liten bit utsyn vid ögonen.

I reportaget får man möta en dam som kallar sig apelsindrottningen. Hon är 58 år, sjubarnsmamma och egen företagare. När hon var ung började hon sin karriär genom att sälja smycken gjorda av koraller. Hon ville besvia att hon kunde göra minst lika bra jobb som männen. En dag fick hon en låda aprikoser som betalning, och sen den dagen har hon levererat och sålt frukt till hela Periska viken. Hennes släkt och även mamma tyckte att detta var fruktansvärt. Mammn ville att dotterna genast skulle sluta med det hon höll på med och hon föbjöd även dotterns lillesyster att visa sig utomhus. Apelsindrottningens företag började gå bra och nu tjänar hon flera miljoner dollar varje år. När pengarna började rulla in började även släkten att komma tillbaks men hon minns fortfarande hur dem motarbetade henne som ung och därför väljer hon att ta avstånd från släkten.

Om man som kvinna i Pakistan väljer att skilja sig kan straffet bli hårt. Vissa män går så lång att dem väljer att mörda hustrun för sveket i skilsmässan. En skrämmande siffra är att endast en procent av fallen med alla mördade hustruar reds upp. I Pakistan har det öppnats ett jourhem för misshandlade, sexuellt utnyttjade, skilda kvinnor. Jourhemmet  behöver bevakning av beväpnade vakter för risken finns att männen och dess släktingar vakar utanför med geväret i dess hand.

I Pakistan råder stora skillander på vad mannan gör och vad kvinnan gör. Exempel är på bussen måste kvinnorna sitta längs fram i bussen med ett galler som avgränser till männens del, när kvinnorna ska betala elräkningarna är de tvugna att stå i en speciell kö, på sjukhusen får de bara vara på en speciell avdelning och när de pratar med det motsatta könet måste det vara antigen pappa, styvfar, bror eller eget barn.

En som kämoar för jämlikhets och feministfrågor är Ghada Jamsheer. Hon har fått nog och anser att kvinnan inte ska behöva vara fånge i sitt eget hem. Hon vill utbilda och informera andra kvinnor om vilka rättigheter dem egentligen har.

Jag googlade fram en video när Ghada pratar om hennes tankar och åsikter. I början av filmen står det "A very short  lesson about real islam".  Det hon pratar om förknippar jag intej med "riktig"  Islam. Tyvärr kan jag inte göra något åt texten men jag vill gärna länka till videon så ni kan ta del av innehållet. Titta här!


Kommentarer
Postat av: Sanna

Hoppas du haft en trevlig helg :)
Godnatt.

2008-04-14 @ 00:08:53
URL: http://wiiiberg.tjejsajten.se
Postat av: emelie

godnatt

2008-04-14 @ 00:13:05
URL: http://emelieisaksson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0