StudentConsulting

För er som inte vet vad StudentConsulting är så är det ett bemanningsföretag som påstår att deras mål och uppgift är att hjälp studenter med extrajobb vid sidan av studierna. På deras hemsida står det "Vi är uppskattade hos både våra kunder och våra konsulter, det har gjort att vi idag är ett av Sveriges snabbast växande företag." Jag ska försöka förklara hur jag menar att de är riktiga skitstövlar som ingen student ska behöva slava för.

Mellan 1 april och 25 augusti 2007 var jag anställd som konsult åt StudenConsulting. Jag jobbade på ett ICA lager i en liten stad ett par mil utanför Oslo. Äventyret (som det beskrev det) började en solig vårdag i Oslo. Vi var fem stycken som skulle börja jobba på samma arbetsplats samtidigt, vi hade blivt tillsagda att vara på en speciell adress en bestämd tid för att träffa StudentConsultings konsultansvarig för att skriva på arbetskontraktet och även för att dem skulle visa oss var vi skulle bo. I annonsen var det skrivet att dem skulle bjuda på ett boende i centrala Oslo, och det lät ju hur bra som helst men desvärre var det inte riktigt sant. Visserligen fick vi ett boende, dock inte cetralt utan det var beläget 40 minuter med tåg utanför. Inte nog med det, ansvariga på plats hade inte ens ordnat med transport till boendet utan de tycket vi skulle ta ett tåg. Ingen drömstart på "äventyret" .

Nästa problem som uppkom visades första dagen på nya arbetsplatsen. I annonsen stod det att vi skulle tjäna 100 nok i timmen och jobba måndag - fredag mellan 7-16. ICAs chefer sa direkt när vi kom till jobbet att detta var en omöjlighet. Vi blev tvungna att jobba tvåskift, ena veckan 6-14 och andra 14-21.30. Detta medförde 20 % av timlönen i skiftillägg (vilket jag återkommer till senare) alltså blev timlönen då istället 120 nok. Vi arbetstagare samtalade om detta och eftersom vi bodde så off valde vi att acceptera.

Huset som vi bodde i betaldes genom att de drog 20 nok av varje arbetad timme. De påstod att hyran för huset var 20000 nok i månaden. Problemt som uppstod här var att vi förlorade pengar i form av skifttilläget eftersom det var 20% av timlönen. Egentligen skulle vi haft 20% av 120 nok istället för av 100 nok. Det kanske inte låter så mycket men jobbar man en hel sommar så behöver man inte vara matematiker för att räkna ut att de blir några slantar. Detta problem löstes senare efter påtryckingar från oss, vi hotade med att sluta om vi inte fick vad vi förtjänade. Även fast vi drev igenom detta så tjänade vi med stor marginal minst på hela lagret. Ändå har StudentConsuting mage att påstå att deras konsulter tjänar marknadsmässiga löner.

Hushyran var som jag nämnde tidigare 20000 nok i månaden. Vi tyckte hela tiden att det lät orimligt men vi brydde oss inte så mycket om det. Men dagen innan jag skulle sluta så bestämde vi oss att gå och fråga hyresvärden var hyran låg på. Hon var en trevlig dam och hon svarade 10000 nok. Vi blev givetvis chockade av svaret och det resulterar ju i att vi har betalat dubbel hyra från 1 april till till 25 augusti, med andra ord 50000 nok för mycket. Givetsvis blev vi förbannade oc ringde upp våran konusltansvarig och så att nu räcker det, vi vill ha pengarna och ni ska va fixat innan vi börjar jobba imorgon annars kommer vi inte till jobbet. Detta kanske inte var det bästa beslutet av oss men vi var så pass förbannande att vi handlade utan att tänka. Resultate av det här är faktiskt att de erkände sin lögn och vi fick pengar i en klumpsumma. Men det kändes lite tråkigt att vi hela tiden behövde hota för att få det vi förtjänade.

Andra suspekta saker som inträffade under "äventyrets" gång var att vi fick skriva på 3 olika arbetskontrakt. ICA krävde att StundetConsulting skulle höja våra löner, annars skulle de säga upp avtalet med dem. Detta skedde från 1 augusti så jag fick inte ens en månadslön med rätt lön. StudentConsulting berättade innan att de skulle ordna olika aktiviter för alla konsulter som befann sig i Oslo, tex fester, veckans arbetslag skulle få en back öl, vi skulle få midsommarmat som plåster på såren för dålig lön men inget av detta inträffade. Ett annat stort problem var att lönerna aldrig blev utbetalda på rätt tid, där skyllde dem ifrån sig på ett annat företag som tydligen hade hand om lönerna. Vi hade 2 mil till jobbet (de berättade innan att det var några km) och den som körde skulle få milersättning. Den ersättningen kom i slutet av augusti efter påtryckningar från oss.

Det här är det lilla "äventyr" som StudentConsulting utlovade oss. Efter detta rekommenderar jag ingen att arbeta åt detta företag. StudentConsulting och alla andra bemanningsföretag som riktar sig emot studenter består av personer som endast tar chansen att utnyttja personer som är i en ekonomisk svag position. En student får ca 7000 kr i månaden och det vet dessa bemanningsföretag. De kan anställa studenter utan kollektivavtal med dåliga löner för studenten har inget val. Studenten är beroende av pengar och dessa skitstölar tar vara på situationen. På deras hemsida har de mage att skryta med att de omsatte 125 miljoner år 2006. Lite roligt att omsätta så mycket pengar genom att låta andra jobba. Hade jag varit i deras kostym hade jag försökt hålla det hemligt, men nej då, idioterna går ut och öppet erkänner hut mycket pengar deras slavar tjänat in.

Så följ mitt råd, ge foten åt StudentConsulting

Kursslut & Kursstart

Jaha, då var man fulländad som människa då. Här ligger man och njuter av bakfyllans alla symptom med en andedräkt som påminner om satans verktyg, eller Judas Iskariots svek om man så föredrar.

I går hade vi avslutning på kursen och givetvis bjöd jag till tentafest hemma hos mig. Det blev en liten men dock tapper skara öldrickare. Trots att alkoholfaktorn var betydligt hög så höll sig diskussionsnivån på en jämn och fin nivå. Livsproblem som samtalades var allt från föraktet mot backpackers till barbystade medelålders kvinnor på landens badhus. Lite av ett specialämne för mig eftersom man är gammal badmästare. Det blev en föbannat trevlig kväll som avslutates på Gretas. Här bör det tilläggas att Gretas är ett gayställe med ett klientel som behärskar dancemovesen som jag tidigare bara skådat i filmer som A Night At The Roxbury eller Singing in the Rain. Och som man hakade på....jävlar vad kul det va, Gretas förtjänar definitivt ett återbesök.

Så sant som det var sagt så är faktiskt min första kurs klar. Vi har läst mycket Vygotskij, Piaget, Skinner och det är rätt intressant. Vygotskij sätter leken och samspelt i fokus och det har jag skrivit mycket om i min examinationsuppgift. Det tror jag är bra.

En annan sak som jag tycker är intressant är att barnen idag har andra kunskaper än vad jag själv hade i samma ålder. Jag var på praktik i en klass 5:a och barnen där är mycket bättre i engelsk och geografi vad vi var. Jag tror det beror på att folk reser mycket mer och mycket längre nuförtiden och att datorn har blivit en artefakt som används överallt och där övas barnets språkkunskaper både i informationssök och dataspelande. Om det är en bra eller dålig utveckling låter jag va osagt. Men något jag är övertygad om är att det sociala tar stryk ju mer barnen sitter framför en dator. Barnen nufötiden har inte den fantasi som en annan hade när man var ung. Att bar ge sig ut i skog och natur och leka ihop görs inte längre i den grad som den en gång gjordes.

Jag är inte emot framtiden på något sätt, den är här och vi måste anpassa spelreglerna efter förutsättningarna. Lite intressant kuriosa är att Platon (som var en grekisk gammal brännvinsfilosof) ansåg att böckerna var djävulens konstverk, berättelser skall lärars utantill och thats it. Och nu är vi där vi är!

På måndag börjar nästa kurs. Det blir ännu mer pedagogik att gotta sig i. Vi fick schemat för ett par veckor sen och jag tyckte det var så få lektioner så jag anmälde mig till en anna kurs också. Den heter Kultur och Demokrati och läses på halvfart, ska bli intressant och se vad det är för något. Återkommer när jag vet mer.

Fred


RSS 2.0