2/3

Dagen det. Dagen som för alltid kom att förändra en viss individs, eller snarare en viss varelses fridfulla vardag. Solen sken, sälarna solade och huggormarna var dräktiga.

Det onda flickbarnets namn är Sussie men hennes jämnåriga bekantskaper kallade henne hellre Ensamma Sussie. Dagen det var Sussies födelsedag. Till vardags var Sussie allt som oftast ensam och olycklig men idag skulle ingenting kunna hindra Sussies strävan efter lycka. Eftersom det var hennes dag fick hon själv besluta dagens aktivitet. Sussie hade alltid drömt att en dag, dagen det, åka ute till en ödslig plats vid havet där kusten stupar brant, sitta på en berghäll, stirra ut över havet och insupa havsbrisens aromer.

Intet ont anande begav sig familjen i deras röda mustang till det som skulle bli sussies lyckligaste dag i hennes liv. Dagen då fickebarnet kunde förtränga all sin vardagliga ledsamhet. Dagen då sorg blev till lycka, dagen då vatten blev till vin, dagen det!

Dagen förled, familjen närmade sig sin destination, flickebarnet började känna livskraft ehuru det här var hennes dag. Det som också började närma sig var det fruktansvärda. Det fruktansvärda som på ett sett skulle passera obemärkt för vissa och te sig helvetiskt för andra. Ömsom Eldorado ömsom helvetet.

1/3

Jag erinrar mig dagen då jag hade en sorts uppgift, dagen då jag fyllde ett sorts välbehag och människor uppskattade min funktion även fast de inte riktigt begrep det själva. Jag bejkade min livsuppgift, krävde inte mycket utav omvärlden och var i stort tillfreds med min solida positionering.

Jag föll. Mitt hjärta känns sedan länge som ett vacuum. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att ett flickebarn kunde vara så ond. Hade hon kanske ärvt sin ondhet av mamma eller kanske pappa eller berodde ondheten på något helt annat? Hade rent av tiden format henne till denna impertinenta varelse? Jag fortsatte falla, det blev blåare, jag föll, det blev kallare, det började mörkna och jag kände att livslusten rann ut genom ådrorna.

Vart var jag på väg egentligen?
Var det så här mitt liv skulle sluta?
Var jag verkligen förtjänt av detta?

Ehuru jag alltid varit den lakoniska skapelsen så undrade jag om detta var meningen, om ödets stigar kommit ikapp, eller om det var gud som varit på dåligt humör, i så fall, varför just jag? Jag som alltid, i vårt och tort, legat folk till lags. Jag som aldrig ens vänt ett öga mot dekollterade damer och levt i avhållsamhet hela mitt långa liv. Det kan inte vara slutet, det får inte vara så, det kan inte vara så.


Midsommar

Ännu en midsommar har passerat och det blev som vanligt en tidig sorti för vissa överförfriskade ungdomar. Midsommar är inte bara en dans runt penis, ett plockande av blommor för att sedan drömma om vem du ska gifta dig med, sill och potatis, jordgubbstårtor etc. Midsommar är även det tillfälle då ungdomar prövar att dricka alkohol för första gången. Vissa klarar av det medans andra klarar det sämre. Våldtäckter, fylleceller, slagsmål är ett selentrianmässig mönster som tycks upprepas år efter år. Tragiskt men sådan är sanningen.

Var finns då den felande länken? Jag vet inte men jag har en egen teori som jag tror är en bra lösning.

Det är alltid tabu att tala om ungdomar och alkohol som något positivt. Alkohol är dåligt har vi fått inpräntat redan som barnsben av lärare och föräldrar som gärna pekar på den utslagne som sitter på parkbänken med en mellanöl i handen och säger "titta där, så kan det gå om ni dricker för många stora stark". Något man sällan hör är föräldern som pekar mot gräsplätten där ett gäng sitter och dricker öl, skrattar, spelar gitarr, grillar champinjoner och säger "titta där min son, så där roligt kan du ha om du dricker ett par öl i goda vänners lag när du blir lite äldre".

Alkhol är något farligt som vi absoult ska akta oss för. Och om vi mot all förmodan skas dricka så gäller det att hålla det så hemligt som möjligt så inte mamma eller pappa för reda på det.  Nu för tiden har vi också så fina förebilder tex Adam Tensta och Björn Gustafsson som säger blankt nej till alkohol. Eller jag vet inte om förebild är rätt ordaval. Till saken. Tänk om det skulle finnas ett personer som vill hjälpa ungdomarna på riktigt. Jag tror inte IOGT är på rätt linje som även dom säger blank nej. Jag tror istället ett bättre sätt att lära ungomarna det fina med alkohol är att en "förebild", som exempel Björn Gustafsson, tar med sig ett gäng ungdomar och sätter sig i Slottsskogen och dricker ett par öl tillsammans, har roligt, socialiserar och har allmänt trevligt. Om några skulle börja bli för fulla säger då Björn, "nu ni Kreti och Pleti, nu har ni druckit lite för snabbt och för mycket, lugna er en stund, annars kommer ni bara att ha tråkigt".

Nu fick jag tidsbrist men jag utvecklar senare

Hmm

En liten gåta på kvällskvisten

My very excellent mother just surved us nine pizzas

Vad kan man lära utav denna ramsa?

Rättvis/Solidarisk

  • Är det rättvist att papperslösa flyktingar får ta del av Sveriges sjukvård när dom inte betalt en enda krona i skatt?
  • Är det rättvist att mellanchefen på Skanska som tjänar 249 000 kr i månaden ska betala högre inkomstskatt än kassabiträdet på Sparbanken i Katrineholm som tjänar 21 000 kr i månaden?
  • Är det rättvist att de svältande barnen i Nicaragua ska smaka av min mat bara för att dom är hungriga och jag är mätt?
  • Är det rättvist att de sjuskrivna och arbetslösa ska få pengar när de inte arbetar?

Nej, nej, nej. Självklart är det inte rättvist att jag ska jobba och betala skatt och sen ska människor som för det första vistas här illegalt, och för det andra inte har bidragit med ett enda öre till Svergies sjukvård. Det kan väl inte va rättvist.

Hur kan det vara rättvist att skanskas mellanchef ska betala mer i inkomstskatt än kassabitädet? Det kan ju inte vara rättvist att chefen ska betala mer bara för att chefen tjänar mer.

Varför ska barnen i Nicaragua äta min mat när det är jag som jobbat ihop pengarna för att köpa den? Det är absoult inte rättvist

Vart finns rättvisan när det gäller arbetslösa. Om man inte lyckats skaffa sig nåt jobb är det inte rättvist att mina skattepengar ska subventionera arbetslösas måntliga betalningar.

Det är tur att det fortfarande finns lite solidaritet kvar hos den mänskliga populationen. Det är inte rättvist att mina skattepengar går till papperslösa flyktingars sjukvård men nog fan är det att visa solidaritet. Jag tror det är många som blandar ihop begreppen solidaritet med rättvis men jag tolkar dom som rena motsatserna till varandra. Tänk om folk kunde börja tänka lite mer solidariskt istället för att allt ska vara så jävla rättvist. Jag betalar gärna lite mer i skatt så länge jag vet att någon utslagen stackare istället kan leva ett drägligt liv, dito?

En lycka, en dröm, en tragedi

En före detta klasskamrat gick runt och tiggde mat, en annan gick på understöd och köpte smör och bröd

På en öde plats vid havet där kusten stupar brant, har vattnet gjort en grotta, man inte ser från land. Därinnen finns en kista jag ägt i alla år. Och det är bara jag som känner platsen där den står.

När mitt arbete var över kom dagens bästa stund, när jag övade dressyr med min söta lilla hund. Men hunden fick jag skjuta när jag tvingades att sluta, han hette Sven och var min allra bästa vän.

Lycka, drömmar och tragedier har förändrats och dessutom skiljer sig begreppen beroende på var man är född och vart man bor. För ett par månader sen berättate jag för en tjeckisk tjej att det är så härligt att vara i Tjeckijen för alla är så glada och ser så lyckliga ut till skillnad mot Sverige där alla är stressade, olyckliga och tråkiga. Vi gick till en bar för ett disskutera ämnet vidare. Vi pratade om olika saker som gör folk lyckliga och hon berättade att hon köpt ett par ny skor för några dagar sen och att hon fortfarande stolt bar dom och detta gjorde henne lycklig just då.

Efter detta avslöjande blev jag tvungen att skämmas en stund, jag berättade att i Sverige så köper man ett par skor ena dagen och har glömt bort det nästa. Jag berättade att här är det ett konstigt mode som går ut på att köpa så mycket kläder som möjligt och sen blogga om skiten. I Sverige blir man inte lycklig av att köpa kläder utan man vill bara ha mer och mer tills garderoben är så pass full att man blir tvungen att installera en walk in closet och när pengarna tar slut glömmer man alla inköp och blir istället deprimerad för att man inte kan köpa mer. Jag fortsätter skämmas, jag är ju född hät trots allt.

Jag föraktar Sverige. Jag föraktar Sverige för att ni har tagit lyckan infrån mig. Det är ju trots allt ett lyckligt tillstånd som livet går ut på att uppnå. I Sverige blir man inte lycklig av att ha mat på bordet, eller att köpa en ny tröja, eller att få studera gratis eller att kunna få en egen lägenhet när man är 20. Nej fy fan. Tänk att det är så tragiskt att det skall behövas en lågkonjuktur eller kanske ett krig för att Sveriges befolkning skall vakna upp och uppskatta vad vi egentligen har, Det är tragiskt och jag fortsätter skämmas.

Jag hoppas verkligen Sverige råkar ut för en ekonmisk katastrof så att alla bortskämda snorungar och snorvuxna får leva på bröd och vatten ett par år. Kan ni se scenoariot framför er? Jag kan! Jag vill ha tacos, jag vill ha pizza, jag vill ha en ny cyckel, jag vill ha nya skor!! Käften på dig snorunge, vi har inte råd! Ett inte så pedagogiskt svar men dock mycket bättre svar än JA, här har du min lilla ängel.

Avslutningsvis en stålhettasko i röven på alla föräldrar som inte orkar stå emot tjatet efter ny saker eller ännu värre, föräldrarna som inte ens fattar konsekvenserna av  att köpa för många saker till ungarna. Till er, kom inte och gnäll sen när ditt barn blir deprimerat, stå ditt kast och skämms

Rekreation

Hej Soldater
Stugan nedanför är tillänglig för uthyrning och jag har skickat iväg en förfrågan att få hyra läckerheten 24, 25, 26, 27 Juli. Jag hoppas bara den är ledig de aktuella dagarna och för att citera Gessle "Jag sitter på en sten vid en sjö i en skog" så är det ungefär så jag kommer att spendera dagarna...Nej då, bara skoja. Jag och Gessle prioriterar ibland olika. Stugan ligger i Alboga en bit utanför Borås, 50 m till Sämsjön, 5 km till affären, 20 km till bolaget, 100 m till närmaste granne och 50 m till båt och cyckeluthyrning, vad mer kan man begära?


Fyra dagar av avkoppling, fiske, cykling, läsning och sjöbris. Känn avundsjukan era jävlar!

Fy på dig sosse

Första maj har alltid varit din röda dag
Andra maj så skriver du en arbetsstrejkarlag
Tredje maj så kallar du dig verklig socialist
Fjärde maj så upptäcker vi att du är folkpartist!

Hittade just den här videon på youtube och känner mig nästan tvingad att dela med mig av upptädandet

Bevara Oss Från Gatuvåldet

Nu tycker jag att det har gått för långt. Tidigare slogs människor blodiga endast i Stockholms förorter, och det skiter ju jag i. Dom där jävla aporna är ju uppväxta i krig så det är ju helt naturligt. Men nu tycks våldet har närmat sig Stureplans finare, vitare och rikare gator och då måste något göras. Jag tror jag skapar en grupp på facebook och döper den till "Bevara oss från gatuvåldet". Det kanske är lite dumt att döpa den till dess rätta namn som egentligen borde vara "Befria Stureplan från förortspacket", Något fattig jävel kanske känner sig kränkt så det blir nog bättre med ett namn som inte väcker anstöt.

Ska se om namnet är ledigt, men nej fan, någon Anton Abele hade knyckt min ide...

Söndagens skörd

Lite taskig bild men ändå!För att lyckas fynda i soprummet gäller det att hålla lite koll om det är någon som flyttar. Vid en flytt fylls oftast fyndkammaren med möbler, kläder, datorer och dylikt. Gårdagens fynd blev en schyst axelväska med ett perfekt fack för dator plus en snygg lite varmare tröja som kan användas när höstvädret börjar närma sig. Billigt, miljövänligt och nära till affären

Sverige-Övervakningsstaten

George Orwell skrev en bok some blev publicerad 1949 och som hade titeln 1984. Det är från den här boken uttrycket "Big Brother is watching you". Boken har filmatiseras två gånger. Den första gången redan 1956 och den andra gången 1984. Den andra filmen såg jag för ett par månader sen och den handlar om en totalitär stat som kontrollerar och övervakar vad varje medborgare har i görningen. Se filmen!

Den 17 Juni 2008 ska Sveriges regering rösta om ett övervakningsförslag som kan ge Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att avlyssna och övervaka all telefon- och e-posttrafik till och från Sverige blir verklighet nästa vecka. Eftersom all surfning på internet, SMS, e-post och många vanliga inrikes telefonsamtal går en internationell väg betyder det att alla medborgare kommer att övervakas.

Var är vi på väg???Istället för att tänka framåt går vi tillbaka 60 år och ser likheter med Tyskland och Sovejetunionens totalitära styrelsemönster. Jag var och lyssnade på Frida Johansson Metzo när hon debatterade (tror det var om kvoterad föräldraförsäkring) för ett par veckor sen. Det enda jag kan erinra mig från den debatten var att Frida sa "Vill du kanske ha Mona Shalin vid i ditt frukostbord" eller nåt i den stilen. Nu du Frida, nu får vi istället Fredrik R, Lars L, Maud M vid våra frukostbord och det känns ju mycket bättre. Eller tänk mardrömsscenariot, Frida Johansson Metzo ligger flåsandes under ens säng och när man äntligen har somnat springer hon ut i kylen och smygäter ur smörpaketet så man får de där såsiga Frida Metzo bacillerna i hela kylen. Nej vet du va

Jag hoppas alla förstår vad förslaget kommet att innebära om det går igenom. Och jag tål inte dem som säger det gammla vanliga "har man inget att dölja har man inget att vara rädd för". Det handlar inte om det men jag är för yttrandefrihet och mänskliga fri och rättigheter. Om en stat börjar fundera att övervaka sitt folk är den otroligt nära att den blir fascistisk och totalitär

Groucho Marx

Har du hört om det välkända Groucho Marx-Syndromet? "I just dont want to belong to any club that would have someone like me for a member" Alltså man kan inte tänka sig vara med i en klubb som accepterar en sådan som en själv som medlem.

För övrigt är Groucho Marx känd för det klassiska citat "Bag hver en succesrig mand står en kvinde; og bag hende hans kone." samt även ett långt brev adresserat till Warner Bros eftersom WB tyckte att Marx film med titeln “A Night in Casablanca” var påtagligt lik  WB:s klassiker Casablanca med Ingrid Bergman i huvudrollen och pga likheten ville WB förbjuda bröderna marx filmtitel.

Intressant....njaaa

Undran

Dricker man för att bli full eller för att slippa vara nykter?

Är självmord en form av personlig aktiv dödshjälp eller är benägenheten en sjukdom som leder till döden

Beslutsfattaren

Jeg var hjemme i Nyköping last weekend. I fredags var det nationaldagen och det innebar i lagerdjungeln att vi var lediga. Jog bokade en enkelbiljett på snälltåget för att anvjuta en liten och snärt rekreation i min forna hemstad. Jag mötte upp min vapendragare från pragvåren Lill-Erik på ett av stans hetaste barhäng. Vi hade inte träffats sen jag exilerade från Czech Republic till Svedala i slutet av Januari. Med andra ord satt vi inte tysta över en öl utan minnena började komma tillbaka och några öl senare försökte jag övertyga min vän att vi ska göra ett till äventyr tillsammans. Dock är Erik lite tveksam då hans ekonomisk tillgångar måste säkras och hans framtid tycks stå på spel. "Profiten framför allt" som kungen nästan skulle ha sagt.

Ett antal fatöl senare kom det att ske som anknyter till rubriken. Som så många gånger för blev man som smartast efter ett par öl. Jag bestämde mig för att i augusti nästa år stick till Spanien i 6 månader. Läser vidare på universitetet ett år till för att sedan ta ett break och skaffa lite riktigt livserfarenhet. Det är livskvalite.

Tyvärr så passerade timmarna och skymningen förgick och gryningen tog vid och man blev återigen så där nykter och osmart och tänkte istället, nä fan, jag börjar bli gammal och det är lika bra att studera klart som alla andra idioter och skaffa sig ett jobb och låta sig utnyttjas av staten/kommunen/arbetsgivaren i 40 år tills pensionen tar vid och man kan ligga och åldras på ett sunkigt äldreboende med underbetalda skötare/sköterskor och inte ens komma ihåg vad fan man heter och vad man åt för mat till frukost. Det är livskvalite.

Med dessa smarta tankar i bakhuvudet fortsätta även nästa kväll med at jag och pragerik tog ett par järn på Nyköpings inneställen. Smartheten började ta vid igen och besultsfattaren ändrade lite i planerna. Iställer för Spanien blev det Portugal och Coimbra. En lagom stad som var europas kulturhuvudstad för några år sedan, drygt 150 000 invånare och ett kulturellt jetset liv. Dagen efter så bestod samma hjärnspöke och planerna är så gott som spikade. Jag vet inte om jag befinner mig i delirium eller om jag efter helgens bravader har blivit smart på riktigt. Desto mer jag tänker på det desto mer är jag säker på att det är ett bra beslut.

Coimbra 2009-  det är livskvalite

Extensiella frågor

För två år sedan läste jag en kurs på en folkhögskola i Kungälv. En fantastisk skola med en fantastisk atmosfär och sammanhållning mellan eleverna. Kursens namn är Nordisk Horisont och det säger egentligen inte så mycket om kursens innehåll men för att fatta mig kort bestod lektionerna av film, foto, skrivarverkstad och resande. Skolans och kursens beskrivning lockade mig så jag slog hammar`n med spiken och skickade iväg en ansökan.

Under kursens gång arberade vi med ett integrationsproekt där vi valde att göra några korta extensiella frågor som vi sedan ställde till vilt främmande människor. Tanken var att se likheter och skillnader mellan olika människor. Vem vet, det kanske inte är så stor skillnad mellan chefen på det mellanstora företaget i vässverige och afghanen i korvkiosken bakom hörnet på Stallaregatan.

Här är frågorna och den här gången är det jag som står för svaren

Vad tänker du på?

Jag tänker på allt roligt som hänt det senaste halvåret på universitet, alla nya människor man stiftat bekanskap med och allt roligt, tråkigt, dumt och bra jag har gjort sen jag flyttade hit. Vissa saker skulle jag vilja haft ogjort medans andra saker ångrade jag att jag inte gjorde. Så kan man alltid tänka men tyvärr fyller det ingen funktion för mig och det är endast bortkastad tid. Men ändå så tänker man....

Vad drömde du om som barn?

Jag skulle bli fotbollsproffs, jag gillade alltid vattnet och drömde om att en dag bli fiskare

Vad drömmer du om nu?

Nu drömmer jag mig tillbaka till Tjeckien, men också på en framtid som egen företagre. En egen bar, god öl, bra musik, gastronomiska menyer och givande dialoger med barhängare

Vad är viktigt i livet för dig?

Att hjälpa dem som är i behov av hjälp

Vem/vilka beundrar du?

Jag beundrar många men ett typexempel är Victor Jara. En chilensk vissångare som sjöng sig fängslad, torterad och mördad. Han stog upp för sin sak även fast det bragde honom livet

Vilken mänsklig egenskap betyder mest för dig?

Solidarisk

Vad är svårast i livet?

Att alltid säga vad man tycker

Vad har du gjort som du är mest stolt över?

Jag är stolt över allt jag gör

Vilken gärning i världshistorien skulle du ha velat utföra?

Kvinnlig rösträtt

Hur skulle du leva ditt liv om du hade obegränsat med pengar?

Då skulle jag vara världens mäktigaste människa, eftersom tyvärr pengar är makt. Därefter handla efter min värderingar

Vad betyder Sverige för dig?

Trygghet, yttrandefrihet, Sverige är mitt hem och något jag är både stolt och skamsen över att visa upp


Liten uppdatering

Skolan tog slut för mig redan två veckor tillbaks i tiden. Alla tentor är passè och djupt bergavna i mannaminne. SS eller sommarslaveriet har återigen kommit för att förpina min sommriga tillvaro. Denna gång har jag valt att utnyttja ett företag som sysslar med kylvaror som juice och yoghurt. Eller är det jag som blir utnyttjad kanske, jag har inte bestämt min åsikt ännu, men tråkigt och understimulerande är det, det är en sak som är säker. Tio veckor kvar och sen börjar skolan igen, känns som en evighet men får ta till den gamla användbara klyschan "tiden går fort när man har tråkigt" eller hur vad det nu den löd?

Vi läste idé och lärdomshistoria och knullade. Vi läste filosofi och knullade. Drack rödvin, rökte lite hasch, läste litteraturvetenskap och knullade. Prövade amfetamin, men lade av i tid, knullade, blev gravida, slutade hascha men fick ändå missfall i tredje månaden. En bra sommar som sagt, så sant som det var sagt. Människan spår gud rår.

För att lätta upp sommarens misär har jag destinerat mig själv vissa förpliktelser som jag lovat jag ska infria.
  • Jag ska läsa två "vanliga" böcker i veckan
  • Se på fyra "klassiska" filmer i veckan
  • Vara full minst en gång i veckan
  • Springa till Hjalmar Brantingsplatsen och tillbaka 4 gånger i veckan
  • Gå på Way Out West i sommar
  • Åka utomlands minst 2 gånger
Uppfyller jag dessa förpliktelser kan det trots omständigheterna bli en bra sommar till slutEtt Makabert fynd


Tur att det finns dumskallar som slänger både kläder och helt användbara möbler i soprummet


image3

Jag kan inte erinra mig att jag någosin tidigare hittat något så bra och i så pass rätt tid som denna underbara möbel. Har tillbringad den senaste månadens nätter i en fjädrig tältsäng som dock ej bör underskattas. Men efter det här makabra fyndet kan jag sova som en sann sagoprins i fårakläder. Och tänk vilken historia sängen har....

RSS 2.0