Karina A

En flicka skrev till mig att jag var patetisk så jag tänkte försöka skriva något tillbaks. Jag gick in på hennes blogg för att hitta något ställningstagande eller intressant inlägg. Jag letade och letade men tyvärr hittade jag inget av intresse. Däremot läste jag en del om hennes golfdrömmar och godis med budskap och det är ju fruktansvärt intressant. Om ni är lika intresserade som jag går ni in på hennes blogg.

Alla har redan varit där, gå dit du också!

Blondinbella

Nu har det lilla missfostret verkligen satt huvudet på spiken. Härmed försvinner hon från min terrorlista med omedelbar värkan. Jag hoppas alla läser intervjun på stureplan.se som för övrigt är en riktig skittidning. Hon går ut offentligt och erkänner vilken sympatilös, egoistisk och fördomsfull människa hon egentligen är. Dessutom sitter hon i styrelsen i mufs ungdomsförbund vilket är ännu bättre. Om alla sprider den här länken borde det innebära ett väljarras för moderaterna och alliansen. Tack Blondinidiot. Jag lägger ut lite delar från intervjun så kan ni bli på lite bättre humör.


 • Jag vill alltid ha två platser för mig själv, så att man kan breda ut sig så gott man kan med väskor och prylar och saker
 • Ibland gör jag det! Då säger jag: ?Nej jag har för mycket för att ha i knät? ? men samtidigt kan jag känna att jag gör något bra när jag åker buss.
 • Jag känner liksom: ?Vem har suttit här innan mig? Är det någon äcklig person? Är det en socialdemokrat? Är det någon tjock person??.
 • Jag saknar lite empati som vissa andra människor har
 • Det är ju inget snack om känslor och relationer hemma, utan snarare ?hur mycket pengar har vi dragit in den här månaden??.
 • Visst, jag är entreprenör, men man behöver inte vara speciellt smart för att vara det. Det handlar om att ha duktiga människor runtomkring en hela tiden.
 • Ja, det ska bli jätteskönt att gå ut lagligt. Det är ju inte så kul att bli utslängd halv tre. Man bara: ?jaha, tack?.
 • Häromsistens reagerade folk enormt när jag skrev att jag tycker att det är fel att skaffa barn om man är 18 och jobbar på ICA.
 • Jag har ju hela tiden hävdat att man måste vara egoist, och det står jag fast vid.

Ni ser hur patetisk hon är. Efter detta kan hon väl inte se sig själv som någon förebild, eller?B

En liten tanke

En tragisk incident drabbade häromdagen 18 somaliska flyktingar. 120 stycken somalier var på väg med båt över vattnet för att stiga av på Jemens kust. Från Jemen är tanken att de ska ta sig till de rikare delarna av Mellanöstern. Båtpersonalen lät samtilga 120 hoppa av i vattnet för att sedan simma in till land. Kustbevakningen räddade ett fåtal, några lyckades simma in till land och 18 av dem dog. Fler än 100 somalier har drucknat i liknande händelser den senaste veckan.

För någon timme sedan fick jag ett sms där jag uppmanades att tända ett ljus för den mördade flickan Engla. Självklart är det en tragisk händelse och givetvis sörjer jag med familjen och anhöriga. Men är det inte lite dubbelmoral att tända ett ljus för Engla samtidigt som flera hundra människor dör på andra ställen i världen? Tänds det några ljus för dem? Skulle inte tro det! De människorna är minst lika mycket värde men betraktas som en fluga i en skithög. Visst det är kanske en skillnad på att dö och bli mördad, det håller jag med om, men människor blir mördade varje dag.

Liknande fenomen utspelades den 26 december 2004. En flodvåg strök in över många turistområden i Asien. Då var svenskarna givmilda eftersom till Asien åker ju så många svenskar. Då passar det att skänka pengar.

Skillnad på liv och liv!

Om förtryck

"Vissa människorättsorganisationer har på sistone protesterat mot våldsanvändning mot kvinnor, och motsatt sig alla typer av våld - till och med det mellan far och dotter, personligen tror jag inte fäder eller bröder skulle uppföra sig på det sättet utan anledning. Och skulle vi verkligen få ett bättre samhålle om fruar, mödrar, systrar och döttrar går till polis och domstolar för att klaga på sina män, fäder, bröder och till och med söner?"

Denna text kan man läsa i en tidning från Jemen, som är en stat på södra Arabiska halvön. Enligt FN är Jemen världens minst jämställda land. Jag har precis tittat på ett reportage som bla handlade om jämställdheten i Jemen och Pakistan. Reportaget var så pass intressant att jag vill delge er lite information om vad det handlade om.

En tredjedal av världens kvinnor har någon gång blivit slagna, tvingade till sex eller misshandlade på något annat sätt. Kvinnor är fattigast i världen och även de minst utbildade, på så sätt fortlöper förtrycket.

Om man går på gatorna i Jemen är risken mycket liten att man stöter på en kvinna. Stöter man ändå på en kvinna bär hon sannolikt en slöja av modellen heltäckande för både hår och ansikte, dock men en liten bit utsyn vid ögonen.

I reportaget får man möta en dam som kallar sig apelsindrottningen. Hon är 58 år, sjubarnsmamma och egen företagare. När hon var ung började hon sin karriär genom att sälja smycken gjorda av koraller. Hon ville besvia att hon kunde göra minst lika bra jobb som männen. En dag fick hon en låda aprikoser som betalning, och sen den dagen har hon levererat och sålt frukt till hela Periska viken. Hennes släkt och även mamma tyckte att detta var fruktansvärt. Mammn ville att dotterna genast skulle sluta med det hon höll på med och hon föbjöd även dotterns lillesyster att visa sig utomhus. Apelsindrottningens företag började gå bra och nu tjänar hon flera miljoner dollar varje år. När pengarna började rulla in började även släkten att komma tillbaks men hon minns fortfarande hur dem motarbetade henne som ung och därför väljer hon att ta avstånd från släkten.

Om man som kvinna i Pakistan väljer att skilja sig kan straffet bli hårt. Vissa män går så lång att dem väljer att mörda hustrun för sveket i skilsmässan. En skrämmande siffra är att endast en procent av fallen med alla mördade hustruar reds upp. I Pakistan har det öppnats ett jourhem för misshandlade, sexuellt utnyttjade, skilda kvinnor. Jourhemmet  behöver bevakning av beväpnade vakter för risken finns att männen och dess släktingar vakar utanför med geväret i dess hand.

I Pakistan råder stora skillander på vad mannan gör och vad kvinnan gör. Exempel är på bussen måste kvinnorna sitta längs fram i bussen med ett galler som avgränser till männens del, när kvinnorna ska betala elräkningarna är de tvugna att stå i en speciell kö, på sjukhusen får de bara vara på en speciell avdelning och när de pratar med det motsatta könet måste det vara antigen pappa, styvfar, bror eller eget barn.

En som kämoar för jämlikhets och feministfrågor är Ghada Jamsheer. Hon har fått nog och anser att kvinnan inte ska behöva vara fånge i sitt eget hem. Hon vill utbilda och informera andra kvinnor om vilka rättigheter dem egentligen har.

Jag googlade fram en video när Ghada pratar om hennes tankar och åsikter. I början av filmen står det "A very short  lesson about real islam".  Det hon pratar om förknippar jag intej med "riktig"  Islam. Tyvärr kan jag inte göra något åt texten men jag vill gärna länka till videon så ni kan ta del av innehållet. Titta här!


Hurra, kom och titta, det blev en med fitta

Genus är den samlade benämningen i modern könsforskning och betecknar ett system som består av två motsatta och uteslutande kategorier vari männskligheten placeras man/manligt och kvinna/kvinnligt. Genus är vad det kulturella arvet och det sociala systemet format oss till.

Den första frågan som ställs till nyblivna föräldrar är: Blev det en pojke eller flicka. Att frågan ställs är inget konstigt, eftersom svaret är avgörande för hur den nya människan kommer att behandlas resten av livet. Men egentligen är det så att när en människa föds har hon inget förflutet, inga erfarnheter av hur hon ska uppföra sig. Istället formas hon av budskap som hon får av andra när hon prövar på olika sätt att vara. Pojkar och flickor prövar och utforskar sätt att bete sig, handla och vara på. Utifrån de reaktioner och den respons barnen får från andra människor skapas tysta överenskommelser om vilka positioner barnet kan inta och vilka positioner som är lämpliga endast för pokar respektive flickor.

Något som är intressant är hur starkt biologiska och sociala föreställningar kan påverka varandra. Det finns exempel på män som haft ett så nära förhållande till ett spädbarn att de påverkas hormonellt och i enstaka fall börjat laktera. se länk

I texten jag läste berättas det om en kvinna som medvetet klädde hennes barn i olika könskodade kläder. En sommar när de skulle handla mjukglass var dottern klädd i rosa. Glassförsäljaren var noga med att ge henne lite glass i bägaren så hon inte skulle kladda ner sig. När de återvände en annan gång bar flickan mörka kläder och bakotvänd keps. Då sa försäljaren "En sån här liten rackare vill ha mycket glass. Det behövs om man ska orka busa."

I dagens födelseannonser syns ibland den käcka annonsen "Hej hopp, det blev en med snopp". Men att sätta in en likvärdig annons när en flicka föds vore nästan otänkbart. "Hurra, kom och titta, det blev en med fitta". För pojkar är det självklart, de har en snopp och det är bara att stoltsera med den. I många skolor pratas det om pojkars snoppar, men flickor har ett mer anonymnt "där nere" eller också används familjens eget lilla mysord. På senare år har debatten tagit fart eftersom RFSU föreslagit ordet snäppa istället för fitta. Men motreaktionerna har varit många eftersom det tydligen är en fågel som heter drillsnäppa.

I texten berättas det om en komisk situation som uppstod när hon hade en föreläsning. En av de manliga åskådarna föreslog att man kunde kalla den för snoppa, som då påminde om snopp. Då reagerade en av de kvinnliga åskådarna och sa att det lika gärna kunnat heta vulva och vulven. (Vulva betyder kvinnans yttre könsorgan) Tystnad uppstod och man började söka efter ett nytt ord

Pojkar har ett namn på sitt yttre könsorgan och vidrör snoppen naturligt flera gånger varje dagnär de går på toaletten. För flickor krävs en väldig aktiv handling bara för att se det yttre könsorganet, som dessutom inte bör vidröras och är näst intill onämnbart. Detta kan påverka synen på rätten till sin egen lustupplevelse. Hur ska man kunna vara sexuell om man inte ens har ett namn på sitt kön?

Slutligen några intressanta fakta som är värda att fundera över

Atta vara man/pojke i Sverige:
Män dominerar yrken med hög lön
Pojkar tränas tidigt i livet till ledarskap och självständighet
Pappor tillbringar 18 h / vecka ensammn med sina barn


Atta vara kvinna/flicka i Sverige:
Kvinnor dominerar yrken med låg lön
Flickor tränas tidigt i relationer och empati
Mammor tillbringar 47 h / vecka ensamma med sina barn

För den resande, del 1

Jag tänkte delge några bra fraser man kan använda om man är på resande fot. Den första kan användas om man någon gång skulle hamna i det mytomsbundna tillståendet delirium. Är du längst ner på skalan kan du iallafall erbjuda ditt könsorgan för att få rena kläder.


 • Jag erbjuder sexuella tjänster i utbyte mot rena och torra kläder
 • I offer sexuel favours, in return i want clean and dry clothes
 • Nabízim výhody v sexu, výměnou chci čisté a suché oblečení.
 • я предлагаю сексуальные услуги, взамен я хочу чистую и сухую одежду
 • Ma pakun seksiteenuseid, vastutasuks tahan puhtaid ja kuivi riideid.
 • Tôi có thể chào cho bạn những nhu cầu về tình dục, khi tôi quay lại, tôi muốn quần áo của tôi phải đựoc sạch sẽ và khô ráo

Nästa fras kan vara perfekt om du sitter i en främmande bar i ett främmande land utan vänner. Robnison som samtalsobjekt går aldrig ur tiden. Vem minns inte robinson jerker eller robinson robban. Just det. Perfekt om du är ute efter nya bekantskaper eller varför inte imponera på den blonda flickan i rött som hänger vid bardisken.

 • Visste du att tv programmet Robinson spelades in i ett hemligt område någonstans i närheten av Krakow
 • Did you know that the tv show Surviver was recorded in a secreat area somewhere nearby Krakow
 • Vís, ze televizní show Surviver byla natáčena na tajmném místě někde blízlo Krakowa?
 • Вы знаете, что тот, кто выжил в tv show был зарегистрирован в секретной области где-то около Кракова
 • Kas sa teadsid, et tv tõsieluseriaal Ellujääja salvestati salajases kohas kusagil Krakovi lähedal?
 • Bạn có biết rằng cái chưng trình tv sống xót đã nghi lại bí mật của một vùng đất, ở một nơi nào đó không xa krakow
Språken avslöjas ej utan ni får testa er fram väl på plats

Ett inlägg i klimatfrågan

Al Gore menar på att klimat bli varmare, isen smälter, havsytan stiger, isbjörnarna minskar mm. Saker han aldrig nämner är att det aldrig funnits så mycket is på Sydpolen som den finns just nu. Gällande isbjörnar är det riktigt att antalet minskat en del de senaste åren, däremot har dem 4 dubblats de senaste 40 åren, från 5000 till dagens 22000.

Al gore hävdar att alla problem löses genom att minska koldioxidutsläppen. Det är till viss del sant. Om alla länder skulle följa koyotoavtalet skulle en isbjörn kunna räddas varje år. Det som inte skrivs är att det skjuts 300-500 isbjörnar varje år. Angående havsytans höjning på 5 meter som Gore påstår så är det en ren myt. Dagens forskare menar istället på att höjningen kommer ligga någonstans mellan 20 och 60 cm och det är ingen katastrof som Gore hävdar. Havsytan har stigit med 30 cm de senaste 150 åren och om man frågar de äldre personen idag om vad de har upplevt för katastrofer är jag relativt säker att de inte svarar havsytan utan världskrigen eller något annat rationellt.

Koyotoavtalet har som mål att de årliga globala utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 5,0 procent från året 1990 till perioden 2008-2012. Om detta avtal skulle följas av samtliga länder (som ses som en omöjlighet) skulle det kosta 180 miljarder dollar om året. Det är alltså ofantliga summer vi pratar om. Ofantliga summer som endast resulterar i en fördröjning av proccesen med 5 år. Alltså 180 miljarder för 5 års fördröjning, är det värt det?

Svaret låter jag vara osagt men en sak som däremot bör nämnas är solceller. Just nu är det enbart rika personer som sätter upp solceller på taket för att visa hur goda dem är. När jag nämner lösningen med solceller menar jag att vi ska satsa pengar i forskning och utveckling för att effektivisera och prisdumpa solceller så det blir en vardaglig produkt för samtaliga samhällsmedborgare.

Och varför lovordar så många politiker Al Gores teorier? Svaret är rätt elementärt. När en politker talar om miljöproblem så är det en enkel metod att skaffa poäng hos medborgarna. Ta Tony Blair som exempel. Han var den förste europen som pratade om klimarfrågan på allvar. Han lovade att minska klodioxidutsläppen med 15% men i själv verket ökade den med 3%. Ett annat exempel är Arnold Schwarzenegger. Arnold lovade realisera koyotoavtalet 2020 och han fick beröm bland folket. Något som är säkert är att Arnold inte är kvar som guvernör 2020. Poliker är bra på att lova saker men i själva verket hoppas dem efterträdarna uppfyller målsättningarna.

En annan sak som är rätt intressant är att Al Gore hade chancen att påverka när han var utsedd till vicepresident (1993-2001) men gjorde ingenting. Sanningen är att under hans period så steg USAs koldixodutsläpp med 11 procent.

Med denna text menar jag inte att det är okej att gräva ner batterier i jorden, kasta tomburkar i skogen osv. Alla individer måste ta sitt personliga ansvar. Det jag vill framhålla är att pengar från staligt håll borde prioriteras annorlunda. Forskning och utveckling tror jag är den rätta lösningen på dagnes problem

Allting har en början

Det här är ett textutdrag från en sång som heter Hiroshima. När jag läser texten känns det som låtskrivaren vill förmedla nånting. Men vem är jag att ställa mej bredvid, vem är jag att blunda för en strid. Min tolkning är att allt är inte kört, så långe vi visar solidaritet för våra medmänniksor och tar strid för det vi anser är rätt. Om man lyssnar på hela låten så är det enklare att sätta texten i ett sammanhang. Lyssna på den och säg vad ni tycker.

Men vem är jag att ställa mej bredvid?
Vem är jag att blunda för en strid?
Vem är jag att överlåta framtiden
åt dom som bara strävar bakåt?
Vem är jag att svika vännarna?
Vem är jag att vrida händerna?
Vem är jag att visa dom min hals
och be dom bita tills jag mister andan?

Jag är här, jag ser ju mina barn.
Dom är här, dom litar på sin far.
Jag är nu, det är nu jag har min tid,
det är nu jag måste bygge deras framtid.
Ännu är jag stark!
Ännu står jag mitt i livet!
Ännu finns det dom jag älskar!
Jag skall slåss för dom så länge jag finns till!


En lite nyare sång som dessutom toppar Rix Fm låtlistor är Hero sjugen av Charlotte Perelli. Jag har tagit mig friheten att göra en egen översättning från engelska till svenska. Då ser det ut så här.

Allting har en början
Allting kommer till ett slut
Ta det eller lämna det, du måste tro på det
Bli min älskling, bli min vän
Försök att förneka vad du känner
Och du vet att ditt hjära kommer att säga nej
Kärlek kommer vara längre, växa sig starkare och starkare
Om du stannar och inte släpper iväg

Och vad menas egentligen med det här? Allting har en början, allting har ett slut? Okey! Vill hon knulla eller vill hon ha en kompis? Hon kan väl åtmistånde vara ärlig och berätta att hon är trött på dildon i nattuksbordet istället för att använda sig av massa nödrim och klyscher. Men det är ju sånt här vi lyssnar på . Melodifestivalen genererar cash och svenssons indoktrineras att det här är bra.

Egentligen anser jag att det inte går att tävla i musik och vem är jag att säga att den här texten suger elefantballe. Speciellt när alla mina vänner ständigt pissar på mina plattor som jag vill spela upp på fester. Men så länge svt bestämmer vad vi ska tvingas lyssna till (speciellt när vi tvingas betala tv licens)på lördagskvällarna ger jag mig själv rätten att kasta skit på Perelli med flera.

Hänger på David

Jag brukar läsa god väns blogg (vardagsemigrationen) och i ett inägg tog han upp fackföreningarna, en nödvändighet eller ett politiskt överflöd. Han beskriver olika samtal om skilda åsikter gällande fackförbundets arbetsmetoder och det peronsliga ansvaret. Han berättar om en mor som befinner sig i en socialt utsatt situation och hennes svårigheter att ta det indivduella ansvaret. Han skriver "På väg tillbaka till bilen tänker jag tankar om att hon kanske jobbar skift på ett sjukhus och att hennes tid aldrig skulle räcka till att förbereda ett argumenterande individuellt lönesamtal."

David menar på att fackföreningarna är något bra som slåss för kollektivet. Han antyder även att alla personer inte är kapabla till att föra sin egen talan och jag är villig att hålla med honom. Jag tänkte haka på hans bana och försöka beskriva det positiva med våra fackförbund.

För det första så kan det sägas att utan facket så kan arbetsgivarna göra precis som dom vill, sätta vilka löner dem vill och låta arbetstagarna jobba vilka tider som helst. Vi kan ta salladsbaren i Göteborg som exempel. Alla fik i området accepterade gladligen kraven på kollektivavtal förutom just denna lilla salladsbar. Salladsbarssägaren vägrade betala ut semesterersättning, ob-tillägg samt även skriva under kollektivavtalet. Man kan ju undra hur de andra företagen som sysslade med resturangverksamhet i området skulle känna sig om alla var tvungna att följa fackets regler och betala ut regelrätta löner när en liten salladsbar kan konkurrera på helt andra förutsättningar. Jag vet, detta kan tyckas petitessigt men jag anser blockaden var korrekt utförd och detta exempel kan ses ur ett större perspektiv. Lås oss säga att Volvo och Saab konkurrerar med varandra. Saabs arbetstagare arbetatar 12 timmar om dagen utan lunch med sämre betalning än Vovlos arbetare som jobbar 8 timmar med 1 timmes lunch. Vilka skulle sälja de billigaste bilarna?

Något som kan tyckas självklart är dagens arbetsschema med 8 timmars arbetdag och 5 veckors semester varje år. Hade det inte varit för facket så hade vi troligtvis fortfarande jobbat långa dagar utan semester. Om man tittar på USA så är detta inte en möjlighet för många, det kan tyckas antikt men där är det fortfarande arbetsgivaren som har bestämmande rätten och arbetstagaren kan uppfattas som en medeltida träl.

En viktig lag som facket klubbade igenom är LAS, lagen om anställningsskydd. Kortfattat är det den lag som skyddar arbetaren vid uppsägningar. En arbetsgivare kan inte sparka vem som helst utan god anledning. Denna lag är något som dagens styrande lekstuga delvis vill sudda ut eller för att tala klarspåk, rensa bort. De vill gå tillbaka till tidigt 1900 tal då företagsledare hade makten och arbetarna sågs som en skild ras.

Att få vara med i facket är ett mänskligt privilegium som alla borde ta del i. Det kan tyckas att det blir dyrare och dyrare nu när alliansen har höjt avgifterna. Det dem vill med prishöjningarna är att medlemmarna ska gå ur för att om alla går väljer att lämmna så förlorar facket sin makt och den förflyttas till företagsledarna. Att vara med i facket är att ta ställning.

Om du varit medlem i facket en livstid utan att aldrig ha behövt söka kontakt med dem, då har de lyckats!

Fan, min enda lampa gick sönder

Men tur i oturen så hittade jag två ljus i det allmäna köket som jag stal. Nu blev det nästan en erotisk stämning som skall ta varas på. Jag tar ett glas rött och skriver ett inlägg.

Jag är ingen flitig bokmask men vissa författare och boktitlar sätter sig mer i hjärnan än andra. Jag tänkte berätta lite om en gentleman vars namn är Charles Bukowski. När jag skriver gentleman kanske vissa tänker: vilken jävla mansgris den där Mikael är, medans andra tänker och förstår att det finns en viss sarkasm i begreppet.

Bukowski har skrivet ett antal böcker och i ett par av dem heter huvudkaraktären Henry Chinaski. Tyvärr har jag inte läst samtaliga av hans utgåvor så jag kan inte bekräfta att alla handlar om samma karaktär. Åter till saken. Boken jag ska berätta lite om heter Postverket och den läste jag första gången för ganska exakt två år tillbaka i tiden. Häromdagen hade jag ett par fria tanketimmar och då slog det mig att jag skulle läsa om den. Sagt och påbörjat.

Chinaski är en herre i 30 års ålderna som super hejdlöst, avskedas oavbrutet, har en skev kvinnosyn och knullar konstant. Det kanske inte låter som en drömbok men sanningen är den att den är bra, jävligt bra. Jag tror att det är språket jag fastnat för, alla sköna kommentarer som tex

Jag hade kommit långt för att vara en kille som en gång i tiden jobbat på slakteri, som hade genomkorsat landet som rallare, som hade jobbat i hundkexfabrik, som hade sovit på parkbänkar, som hade haft alla skitjobb i ett dussin städer landet runt. Efter middagen letade jag reda på ett motell. Det krävde också att man körde en bit. Jag brukade stanna någonstans på vägen för att dricka whisky och öl. Jag undvek ställen med TV. Det var rena lakan, en het dusch, lyx. Det var ett magiskt liv. Och jag tröttnade inte på det.

Och vem kan inte älska det här. Det jag beundrar hos karakären är hans brist på ansvar. Han gör precis som det han känner för utan att bry sig om konsekvenserna. Jag tror att han faktiskt har inspirerat mitt sätt att leva. Jag vill inte påsta att jag lever hans liv men i vissa ställningstaganden och beslustfattande situationer har jag nog haft Chinaski någonstans långt i bakhuvudet. Jag tror även det är bra att leva lite skitigt och planlöst en tid för att sedan uppskatta vad man har.

Bukowski använder Chinaski i böckerna för att beskriva sig själv som ung. Han föddes 1920 och dog 1994. Om man läser den här boken får man känna på en annan värld än den man är van vid för ett ögonblick. Det kan vara bra i dessa bortskämda tider i dagena folkhem.

En helt (o)vanlig lördag

En helt vanlig lördag kan se ut på en mängd olika sätt beroende på vart man bor och i vilken umgängeskrets man för tillfället är beblandad med. Den här dagen hör till en annan verklighet än vad jag lever i nu, dock är det något jag ofta drömmar mig tillbaka till.

Datum och månad är orrrelevant däremot sken solen sådär fint som den kan göra i Astrid Lindgens sommarsagor om barnen som bodde i Bullerbyn. Hade det funnits dinosaurier är jag övertygad om att just denna dag hade samtiliga arter befunnit sig i harmoni med varnadra. Ni kanske förstår vad jag försöker företella, kort o gott det porlade varken regn, snö eller hagel ned från himmlavalvet.

Jag steg långsamt upp från min konstruerade säng, som egentligen var en soffa, i takt med att solen nådde min fönster. Detta skedde oftast runt 10 beroende på omständigheterna. Under den här epoken av mitt liv delade jag en stor 3:a i ett område som heter Zizkov (bartätaste området i Prag) tillsammans med en svensk och en amerikan.

Kvällen innan hade jag fått nys om att en ny ostaffär hade öppnat i området så jag föreslog att vi ska ta en promenad för att inhandla diverse ostar. Under den här perioden bör tilläggas att mitt näringsintag bestod av växter och grönsaker och annat som inte innehöll kött, därav blev ost en liten specialite och delikates i mitt matlagande. Vi hittade affären och väl innanför dörrarna möts vi av två (förmodligen syskon) säljare som var påtagligt lika, inte bara varandra utan också däggdjuret mus. Om jag tänker på order mus så accosierar jag till ost och vice versa. Vi köpte våra ostar, lämnade affären och när vi gått ett par minuter så närmade jag mig försiktigt musämnet för mina kamrater och de hade tänkt exakt samma sak.

Vi promenerade tillbaka till lägenheten och samtitidigt tog vi ett stopp vid en potraviny. Ett potraviny kan ses som en tjeckisk motsvarighet till Pressbyrån, bara att här kan man köpa öl, vin och sprit. Vi handlade öl så vi klarade oss till kvällens första barbesök. Baren var en viktig del under min vistelse i utlandet. När man inte förstår språket som talas på tv eller skrivs i tidningen är baren ett bra ställe för att hänga med i vad som händer och vad som komma skall.

Väl hemma så grundade vi med ölen samtidigt som vi bakade gemensamma pizzor med den nyinköpta osten. Vi bakade, vi drack, vi åt och vi drack igen. Vi spelade några matcher på Pro Evolution Soccer och sedan var det dags fatt möta upp våra amerikanska vänner på den obligatoriska förfestbaren Le Chateau LÈnfer Rouge. Jag tror att det är något på franska men jag har inte brytt mig om att ta reda varken det eller på vad det betyder. Jag har redan en uppfattning och jag vill inte förstöra det fina som baren betyder för mig.

Våra amerikanska vänner är sådana som man kan se i tv-serien Friends dvs pratar högt, fort och mycket och de verbala uttrycken går under samma diskurs som skådespelarnas. För mig var det oerhört underhållande att sitta vid samma bord som dessa gentlemän, det var svårt att lyckas förmedla nåt men det gjorde inte så mycket. Det kändes bra att bara vara där och lyssna, dricka öl och ha ett värmade skratt inombords.

Här kan tyckas att kvällen var fulländad men så var inte fallet. Vi gick vidare till ett mer nattklubbsliknande häng. Nämner man night club i Tjeckien så menas det strippbar, så var inte fallet här. Vi gick till ett dansställe som var smockfullt med dansande indivder, fulla som nyktra, och vi slängde genast på oss dansskorna. Sedan kombineade vi dans, barhäng och toalettbesök tills det var tid att bege oss hemåt Här börjar tidsbegreppet och jag gå skilda vägar men vanligtvis var vi hemma runt 6 snåret och kag kan tänka mig att klockan var på ett ungefärligt lika satadium.

Så här kunde en vanlig lördags se ut i Prags tecken. Men som sagt det var då och nu är man tillbaka i Sverige och går på bolgaet istället. Kul det också!Varför På Stormiga Vatten?

Vart har han fått namnet ifrån?
Är han kanske en gammal sjörövare?
Tycker han havet är stormigt och skrämmande?

Namnet kan ge grund till oändligt antal frågor men det blir lite mer mystiskt och spännande om jag låter frågorna förbli obesvarade frågor. När jag var i 16-17 års åldern var en av mina stora idoler poeten, artisten och författaren Björn Afzelius. På Stormiga Vatten är en titel på en av Björns sånger. Texten är följande

Jag tumlade rakt in i huset 
där teserna bröts mot varann,
där inävlor slets fram i ljuset 
i den febriga rakhetens namn.

Det var kvacksalveriterapier 
och hästhandlaruppriktighet
och matriarkakotterier. 
Jag tog mina nojor och smet.

Vi seglar på stormiga vatten. 
Det blåser en isande vind.
Men stjärnorna lyser i natten, 
och besättningen är inte blind.

Man låste och drog för gardiner 
mot gatan där tonen var rå.
Där människor slogs mot maskiner 
på en helt annan själslig nivå.

Jag talade med dom därute, 
dom visade mej sina sår.
Sen sa dom, och snegla mot huset: 
"Det här kan dom inte förstå."

Vi seglar på stormiga vatten. 
Det blåser en isande vind.
Men stjärnorna lyser i natten, 
och besättningen är inte blind.När jag sökte efter texten så hittade jag ett citat från Björn

"Under en kort period bodde jag i ett så kallat "kommunistiskt kollektiv" i Göteborg. En mer småborgerlig och självupptagen skara människor har jag aldrig sett. Vilken ideolog som helst skulle avfärdat oss inom tio minuter, p.g.a. bristande ordning, klassmedvetenhet och allmän politisk kunskap om samhället i stort. Jag stod ut i ett par månader, och när jag samlat intrycken skrev jag denna sång. Medvetet som en country - ett av kollektivets hatobjekt bland de olika musikformerna. Kanske för att countryn i USA är en av arbetarklassens favoritstilar"

Engelska översättningen av Björn är bear som i folkmun kan låta som beer som betyder öl, så det kanske var därför!

Och på sista plats

Kuba

Ordet terrorist har olika betydelser beroende på i vilket land man befinner sig i eller vilken tiding man läser. Läses ordet terrorist i Spanien blir det lätt att man drar paralleller till den baskiska separatiströrelsen ETA eller om man läser ordet ur USA:s The New Yorke Times så menas fördmodligen skäggiga muslimer med en hagelbrakare i högra handen. Om man däremot stötar på ordet ur en tidning från Irak eller från Afganistan så kan det menas, eller också ersättas med ordet med frihetskämpe. Är det inte konstigt att samma sak kan beskrivas med två helt skilda ord?

Att jag tar med Kuba på min sista plats är naturligvis med anknytning till mitt resonemang ovan, med syftan till frihetskämpe. Jag vet hur landet styrs och att mycket behövs förbättras, men förbättras behövs det i många länder, inte minst vårt eget. Anledningen till att jag tar med Kuba är för det de lyckades slå sig fria 1959 från USA-stödda Batista. Han genomförde två militärkupper i landet, den första 1933 och den andra 1952 och båda gångerna stod USA bakom angreppen.

Kuba är ett litet och fattigt land men trots det har de lyckats stå emot världens starkaste imperialistmakt. Det är inte lätt att vara ett fattigt land, speciellt inte när grannlandet instiftar en omotiverad handelsblockad och gör allt i sin makt för att Kuba ska misslyckas. Trots obefintliga förutsättningar har de ändå lyckats komma dit där de är idag.

I en intervju med Ettianet Diaz Estrabao som är politisk aktiv på Kuba kan man läsa att utvecklingen går i rätt riktning. Raul Castro har gått ut till allmänheten och bett folket kritisera allt som är fel så de kan komma till rätta med problemen.

Alla detta gör att Kuba gör sig ett namn på min lista tillsammans med de andra terroristerna. Läs gärna intervjun.

Vill även ta tillfället i akt och rekommendera sången Love's Been Good to Me av fenomenet Johnny Cash

På plats nummer 2..........

Vårdförbundets Styrelse

Vårdförbundets lakejer med Anna-Karin Eklund i spetesen är så mycket terror som ett vårdförbund kan bli.
Som vi alla vet så är just nu landets vårdförbundsmedlemmar i ett historisk krig. Den 1:a April startade ett uppror vilket i korthet innebär att alla medlemmar ska tjäna 5000 kr mer i månaden. Medlemmarna kommer från yrkesgrupper som barnmorskor, sjuksköterskor mm. Rätt och slätt "kvinnliga" yrken.

Budet som medlarna gav och som accepterades av terroristen Anna-Karin Eklund är följande:

En lägsta lönehöjning, men utan individgarantier;
4 procent 2008
2,5 procent 2009
2 procent 2010
sifferlöst 2011 och framåt

Tack och lov röstades detta förslag ner och detta innebär att medlemmarna just nu befinner sig i ett avtalslöst tillstånd. Det innebär att dessa utsatta yrkeskategorier kan gå ut i en laglig strejk.

Känn empati, var rakryggade och kasta en tårta på terroristen Anna-Karin Eklund om du får chansen!
Gå in på http://www.upproret.se och slut upp i kampen

Terrorlista

Usa har en, EU har en samt FN har en. Detta fenomen verkar vara en fluga och sånt gillar ju jag, flugor alltså, så jag väljer att slå följe. Vi i Sverige har haft en anfallsformation med på dessa listor. Dessa gentlemän är Abdirisak Aden, Yusuf Ahmed Ali och Abdulaziz Ali. De är inte misstäknta för något brott i Sverige och det finns heller ingen bevsining mot dem. Trots det så har de varit svartlistade av staternas stasi.

Min terrorlista består av några aktuella skitstövlar och några mindre aktuella .

På plats nummer ett har vi:

Isabella Löwengrip
Hon döljs bakom pseudonymen "Blondinbella" och detta kan tolkas som att hon inte bara är en skitstövel utan också vill uppfattas som en. Det är ju skitbra att hon tjänar pengar redan som snorunge och att hon klarar av att försörja sig själv. Hon hjälper ju unga tjejer att välja vilket smink dem ska använda och vilken väska dem ska köpa. Hon är ju en jättebra förebild och det är ju ingen som tar illa upp när de inte har råd att köpa den där väskan eller den där jackan. Om så är fallet så är det ju inte hennes fel iallafall. Hon påstår att hon skriver om mode men det är för fan inte mode att gå till de dyraste affärerna och köpa de dyraste sakerna som någon annan bestämt är mode. Nej du blondinbella, skaffa dig ett liv och nu när så många läser din blogg, gör något bra av situationen och påverka på ett bra sätt istället.

Nummer två på listan redovisas i morgon. Tills dess uppmanar jag samtilga till att göra en alldeles egen terrorlista. Mer terror åt folket
Jag är ett frö

Det var en gång en herre som trodde han var ett frö. När detta blev allmänt känt blev han genast uppringd av en psykiatriker som tyckte det var bäst om han blev inlagd på psyket för rehabilitering. Han godtog förslaget och förflyttade sitt liv från en lägenhet till ett vitt rum på en psykiatrisk klinik. Timmarna, dagarna, månaderna passerade och mannen tycktes tillfriskna och fick återvända hem. Dagen därpå ringde han upp sin psykolog och berättade att han inte vågade gå ut ur lägenheten för att det stog en kalkon utanför dörren. Psykolgen försökte då berätta för mannen att han var frisk nu och att han inte är ett frö. Mannen blev lite konfundersam och svarade " jag vet att jag inte är ett frö men tror du kalkonen också är medveten om det".

Vilken slutsats kan man dra av detta?

RSS 2.0