Stoppa förtrycket i Iran

Nu ska jag delge er något mycket viktigt och något som svenska medborgare och politiker antingen tycks ha blundat för eller också är det ett bevis på en bred okunskap. Jag har varit på ett informationsmöte idag om hur vardagen kan se ut för våra bröder och systrar i mellanösterns Iran.

I dagens Sverige vet de flesta att demokrati betyder folkstyre och vid våra olika val har vi möjligheten att välja våra representanter. I Iran är det tvärtom, där väljer istället makthavarna sina representanter. Jag tänkte i korta drag beskriva hur valproceduren går till. Det finns ett väktarråd som består av flera olika mullor och det är mullorna som bestämmer vilka som är lämpliga som kandidater, oavsett om det är presidentval eller parlamentsval. I det senaste valet blev 90 procent av de sökande kandidaterna underkända. En mulla är en religös ledare, och därav kan man uträkna att Iran är en totalitär teokrati.

I Irans senaste val som avslutades den 25 april uppgav den Iranska regimen att 65 procent av alla röstberättigade deltog i valet. En mängd utländska nyhetsbyråer uppgav en helt annan sanning, nämligen att vallkoalerna stod helt öde och miserabla. Andra officiella siffror visade även dem andra resultat, i huvudstaden Theran gick endast 28 procent och röstade och i de fem andra stora städerna uppvisades ungefär samma resultat.

Hoppet för demokrati och frihet lever dock kvar. Det finns en oragnisation som kallas PMOI (People´s Mojahedin Organization of Iran) bestående av kvinnor, män, studenter, arbetare, lärare, advokater ja rätt och slätt alla som är modiga och fortfarande har orken kvar efter 100 år av förtryck. Den Islamistiska regimen gör allt i dess makt för att förhindra och förtrycka organisationens kämpar. Regimen använder sig av spioner i ren stasianda. Människorna vågar inte uttrycka sig verbalt då även den bästa kompisen kan vara en spion som anger "förädarna". Människor försvinner spårlöst, de hängs offentligt, de stenas till döds och en mängd andra obskyra tillvägågångsätt tillämpas för att få bukt med "problemen". Enbart i Januari och Februari i år har ungefär 60 personer avrättats, och därtill kan du räkna med ett stort mörkertal som inte registreras.

Tyvärr så är der inte bara regimen som jag allt i sin makt för att stoppa oppositionsrörelsen. Återigen visar EU (där inkluderat Sverige) prov på bristande omdöme. EU:s stora kossor England, Tyskland och Frankrike bjöds 2001 in till de fina sofforna i Theran för att diskutera lösningar med mullorna. Från mötet kommer EU ut med rabatterade oljedunkar i utbyte mot att PMOI sätts upp på EU:s terrorlista. Kontentan blir alltså att frihetskämparna som slåss för demokrati och mänskliga rättigheter målas ut som terrorister och tortyrens regim utpekas som sammarbetsvilliga oljeleverantörer.

Tänk om EU istället visat en liten gnutta soladiritet med alla modiga kvinnor och män. Då hade säkert demokratin varit en bit närmare än vad den är idag. Det är dags för Sverige och EU att ändra sin syn på Irans politik. Ett första steg är att ta bort Iran från EU:s terrorlista. Speciellt när EG-domstolen 2006 fastslog att EU:s medlemsländer felaktigt terrorlistat den iranska demokratirörelsen. Trots det kräver både Frankrike och England att rörelsen ska förbli terrorlistad, dock utan att några motiv har presenterats.

Så vad kan du en vanlig svensson göra för att förbättra situationen i Iran? Alice Åström från vänsterpartiet har skrivit en interpellation till vår utrikesminister Carld Bildt. Jag har tagit del av interpellationen och där beskriver hon vad som har hänt och hur vardagen ser ut för de iranska invånarna. Hon frågar utrikesministern bla:

Avser utrikesministern att kontrollera att beslutet att föra upp och kvarhålla PMOI på EU:s terrorlista vilar på ett i juridisk mening strikt hållbart bevismaterial?

Om inte bevismaterialet håller i juridisk mening, avser utrikesministern i så fall att verka för att listningen av PMOI hävs?

Det ska bli intressant att höra vad utrikesministern svarar på detta. Vad jag kan uttyda kommer ett svar ges den 2 Juni. Jag ska hålla er uppdaterade.Så alltså det du och jag kan göra är att skriva till vår utrikesminister och kräva att han skaffar sig kunskap om den ohållbara situationen och vågar stå upp för ett borttgagande av PMOI från EU:s terrorlista.

Två avslutade meningar blir om två unga personer som redan fått sätta livet till

Mahmoud Asgari och Ayaz Marhoni var endast 14 resp 16 år när de fängslades. Efter 14 månader hängdes de offentligt. Innan fick de 228 piskrapp var

Gå in på http://www.iranhr.net/ och läs mer
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0