Midsommar

Ännu en midsommar har passerat och det blev som vanligt en tidig sorti för vissa överförfriskade ungdomar. Midsommar är inte bara en dans runt penis, ett plockande av blommor för att sedan drömma om vem du ska gifta dig med, sill och potatis, jordgubbstårtor etc. Midsommar är även det tillfälle då ungdomar prövar att dricka alkohol för första gången. Vissa klarar av det medans andra klarar det sämre. Våldtäckter, fylleceller, slagsmål är ett selentrianmässig mönster som tycks upprepas år efter år. Tragiskt men sådan är sanningen.

Var finns då den felande länken? Jag vet inte men jag har en egen teori som jag tror är en bra lösning.

Det är alltid tabu att tala om ungdomar och alkohol som något positivt. Alkohol är dåligt har vi fått inpräntat redan som barnsben av lärare och föräldrar som gärna pekar på den utslagne som sitter på parkbänken med en mellanöl i handen och säger "titta där, så kan det gå om ni dricker för många stora stark". Något man sällan hör är föräldern som pekar mot gräsplätten där ett gäng sitter och dricker öl, skrattar, spelar gitarr, grillar champinjoner och säger "titta där min son, så där roligt kan du ha om du dricker ett par öl i goda vänners lag när du blir lite äldre".

Alkhol är något farligt som vi absoult ska akta oss för. Och om vi mot all förmodan skas dricka så gäller det att hålla det så hemligt som möjligt så inte mamma eller pappa för reda på det.  Nu för tiden har vi också så fina förebilder tex Adam Tensta och Björn Gustafsson som säger blankt nej till alkohol. Eller jag vet inte om förebild är rätt ordaval. Till saken. Tänk om det skulle finnas ett personer som vill hjälpa ungdomarna på riktigt. Jag tror inte IOGT är på rätt linje som även dom säger blank nej. Jag tror istället ett bättre sätt att lära ungomarna det fina med alkohol är att en "förebild", som exempel Björn Gustafsson, tar med sig ett gäng ungdomar och sätter sig i Slottsskogen och dricker ett par öl tillsammans, har roligt, socialiserar och har allmänt trevligt. Om några skulle börja bli för fulla säger då Björn, "nu ni Kreti och Pleti, nu har ni druckit lite för snabbt och för mycket, lugna er en stund, annars kommer ni bara att ha tråkigt".

Nu fick jag tidsbrist men jag utvecklar senare

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0