Elden är lös

Konungens dag förled slentrianmässigt förutom att han mottog ett anonymt brev där han förmanades att undvika kvällens maskerad. Senare visade det sig att brevets avsändare var en av konungens bättre vänner Pontus Lilliehorn.Trots den närma bekantskapen valde konungen ändå att gå till maskeradbalen.

"Skola de få tro att jag är rädd" "Om de nu velat mörda mig, hade de därtill haft det bästa tillfälle" utbister konungen. Maskeradbalen är i full gång och Von Essen försöker förmå konungen att genast vända hemmåt. Han är inte bara orolig för konungens liv utan också för sitt eget. Ribbings hade försökt döda honom en gång och han var övertygad om att han hade en hand med i spelet även denna gång.

Konungen omrigas av mörker. En mäng svarta maskar omsvärmar runt honom och plötsligt slår någon honom hårt på axeln och säger "god afton vackra mask". Konungen känner rädsla och vet inte vad han ska svara. I nästa ögonblick hörs en kraftig smäll. "Jag är sårad, ta fast honom" söljs ut från konungens mun och hörs eka i operasalen. Alla bara tittar, orkestern slutar spela och ett sorgset sorl börjar sprida sig i bland maskeraddeltagarna. Konungen börjar förlora medvetandet och sjunker ner på en bänk och då utbrister någon "Elden är lös, det är Anckaström.

Till en början verkade det som att konungen skulle överleva men pistolskottets kroppsliga skadergörelse blev värre och värre. Hans egen livmedikus blev tvungen att förtella den bittra nyheten att han endast hade högst 6 timmat kvar att leva. Som han förutspått dog konungen senare på kvällen den 29 mars 1792.

Anckström, Ribbing och Horn dömdes alla tre till döden. Konungens efterträdare valde att förmildra straffen till exil för Horn och Ribbing medans Anckarströms straff varade detsamma. Ribbing spenderade resten av sitt liv i Danmark, Schweiz och Frankrike. Horn bosatte sig i Danmark där han blev en mycket populär person inom de litterära kretsarna. Anckström blev piskad tre dagar i rad på olika torg för att sedan föras till Hornstull för att halshuggas.

"I´d rather die happy" lyckades Anckarström förmedla sekunderna innan han dog

Kommentarer
Postat av: Sofia

Spännande, fortsätt så

2008-08-06 @ 21:17:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0