Finslipade sin kniv

De besvikna hjältarna återvänder hemmåt. Den från början chevalereska sinnesstämningen bland dem två blev istället till ett tungt vemod i bröstkorgarna. Ett sånt nederlag, men herrarna bestämde sig snabbat för att göra ett nytt försök vid ett senare tillfälle.

Strax efteråt stiftade konungahatarna bekantskap med ytterligare en herre som hyste liknande agg gentemot kungen. Det var Adolf Ludvig Ribbing. Ribbing hade tidigare friat till den vackra, förmögna och adliga fröken Charlotta De Geer som visade positivt gensvar till hans kärkelsförklaring. Någon som inte var lika postiv till kärleksförankringen var konungen. Han förbjud kärleken mellan dem två och bestämde istället att Charlotta skulle gifta sig med en adlig vid namn Hans Henrik von Essen. Ribbing blev självklart rasande och utamanade sin antagonist på en duell. Von Essen överlevde med nöd och näppe men Ribbings hat gentemot kungen växte sig starkare och starkare.

Den 15 Mars 1792 träffades de tre herrarna för att smida planer. Dagen därpå skulle en maskeradbal äga rum på den kungliga operan. Konungen var mycket förtjust i maskeradbalar och eftersom det var den sista för säsongen var herrarna övertygade om att han skulle deltaga.

Kvällen närmade sig och de tre plansmidarna var exalterade. Anckarstöm laddade sin bössa med kulor och hagel, finslipade sin kniv och gjorde sig redo för att möta sin fiende. Klockade närmade sig midnatt och Anckarström och Horn beslutade att ge sig av till operan. De klädde sig i svarta dominos och vita masker. Ribbing meddelade att han skulle ansluta till operan lite senare.

Vägen dit kändes lång och trots herrarnas vanligtvis livliga samtalston kunde man skåda att det lakoniska sinneslaget hade tagit överhand. Plötsligt säger Ribbings "Gravity can´t keep us down (Unless We´re on Earth)" och då förstod Anckarström att nu var det dags, nu var tiden inne för att skriva historia, nu finns det inte längre någon återvändo.

Missa inte den tredje och sista delen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0