Hurra, kom och titta, det blev en med fitta

Genus är den samlade benämningen i modern könsforskning och betecknar ett system som består av två motsatta och uteslutande kategorier vari männskligheten placeras man/manligt och kvinna/kvinnligt. Genus är vad det kulturella arvet och det sociala systemet format oss till.

Den första frågan som ställs till nyblivna föräldrar är: Blev det en pojke eller flicka. Att frågan ställs är inget konstigt, eftersom svaret är avgörande för hur den nya människan kommer att behandlas resten av livet. Men egentligen är det så att när en människa föds har hon inget förflutet, inga erfarnheter av hur hon ska uppföra sig. Istället formas hon av budskap som hon får av andra när hon prövar på olika sätt att vara. Pojkar och flickor prövar och utforskar sätt att bete sig, handla och vara på. Utifrån de reaktioner och den respons barnen får från andra människor skapas tysta överenskommelser om vilka positioner barnet kan inta och vilka positioner som är lämpliga endast för pokar respektive flickor.

Något som är intressant är hur starkt biologiska och sociala föreställningar kan påverka varandra. Det finns exempel på män som haft ett så nära förhållande till ett spädbarn att de påverkas hormonellt och i enstaka fall börjat laktera. se länk

I texten jag läste berättas det om en kvinna som medvetet klädde hennes barn i olika könskodade kläder. En sommar när de skulle handla mjukglass var dottern klädd i rosa. Glassförsäljaren var noga med att ge henne lite glass i bägaren så hon inte skulle kladda ner sig. När de återvände en annan gång bar flickan mörka kläder och bakotvänd keps. Då sa försäljaren "En sån här liten rackare vill ha mycket glass. Det behövs om man ska orka busa."

I dagens födelseannonser syns ibland den käcka annonsen "Hej hopp, det blev en med snopp". Men att sätta in en likvärdig annons när en flicka föds vore nästan otänkbart. "Hurra, kom och titta, det blev en med fitta". För pojkar är det självklart, de har en snopp och det är bara att stoltsera med den. I många skolor pratas det om pojkars snoppar, men flickor har ett mer anonymnt "där nere" eller också används familjens eget lilla mysord. På senare år har debatten tagit fart eftersom RFSU föreslagit ordet snäppa istället för fitta. Men motreaktionerna har varit många eftersom det tydligen är en fågel som heter drillsnäppa.

I texten berättas det om en komisk situation som uppstod när hon hade en föreläsning. En av de manliga åskådarna föreslog att man kunde kalla den för snoppa, som då påminde om snopp. Då reagerade en av de kvinnliga åskådarna och sa att det lika gärna kunnat heta vulva och vulven. (Vulva betyder kvinnans yttre könsorgan) Tystnad uppstod och man började söka efter ett nytt ord

Pojkar har ett namn på sitt yttre könsorgan och vidrör snoppen naturligt flera gånger varje dagnär de går på toaletten. För flickor krävs en väldig aktiv handling bara för att se det yttre könsorganet, som dessutom inte bör vidröras och är näst intill onämnbart. Detta kan påverka synen på rätten till sin egen lustupplevelse. Hur ska man kunna vara sexuell om man inte ens har ett namn på sitt kön?

Slutligen några intressanta fakta som är värda att fundera över

Atta vara man/pojke i Sverige:
Män dominerar yrken med hög lön
Pojkar tränas tidigt i livet till ledarskap och självständighet
Pappor tillbringar 18 h / vecka ensammn med sina barn


Atta vara kvinna/flicka i Sverige:
Kvinnor dominerar yrken med låg lön
Flickor tränas tidigt i relationer och empati
Mammor tillbringar 47 h / vecka ensamma med sina barn

Kommentarer
Postat av: Josie

copycat!! hehe

2008-04-11 @ 16:48:58
URL: http://www.yoursofines.blogg.se
Postat av: Martina

Håller med helt, tänkte bara tillägga att här i Usa är det nästan så att man blir illamående. En pojke får inte tycka om rosa, han får inte kallas söt eller gullig. Han ska tycka om blått och kallas cool eller snygg. Flickor kan inte tycka om sport, det är en kill grej. Väldigt sjukt, och fruktansvärt extremt här, och väldigt vanligt. Också väldigt ovanligt att se en pappa kunna ta hand om sina barn själv, oftast är mamman ett måste.

2008-04-11 @ 18:03:23
URL: http://martinapalmqvist.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0